Înainte să o nasc pe Minu, despre epidurală nu știam mare lucru. Citisem pe undeva că e preferabil ca nașterea să fie naturală dacă e posibil (nu doar vaginală), însă nu știam exact de ce.
Când am ajuns la spital, nu mă gândeam că va dura așa mult. După vreo 13 ore în sala de nașteri (defapt eram acolo și gravide și mame care nășteau pentru că era în renovare spitalul), am simțit că nu mai pot. Fusesem liniștită de personalul de acolo că epidurala și perfuzia cu oxitocină sunt cele mai bune soluții. Într-adevăr după epidurală am reușit să dorm cam o jumătate de oră. Așa am prins puteri și expulzia mi s-a părut mai ușoară.
La Motă știam că nu vreau epidurală. Știam că nu-i cel mai ușor lucru din lume să naști, dar acum eram sigură că nu-i imposibil. Într-adevăr, nașterea a venit mult mai repede, durerile au durat doar câteva ore. Momentul expulziei a fost mai greu, eu deja mă simțeam lipsită de putere.
Mai jos sunt redate implicațiile epiduralei asupra alăptării, conform dr. Jack Newman:
Intervențiile din timpul travaliului și a nașterii pot influența inițierea și durata alăptării. Uneori, nou-născutul expus la substanțele chimice va prinde mamelonul, însă în continuare parcă nu se va descurca să sugă. Este adevărat că unele intervenții sunt necesare pentru a preveni complicațiile, iar epidurala alină durerile travaliului, însă o nastere naturală 100% nu e imposibilă și nici nu înseamnă martiraj.
Toate intervențiile medicale (chiar și cele necesare) îi intensifică mamei senzația că propriul corp „nu se poate descurca”. Și atunci apare în subconștient și întrebarea: „Te poți aștepta ca acest corp care nu se descurcă să-ți poată hrăni copilul?”
Cum poate afecta Epidurala alăptarea?
- O dată cu administrarea Epiduralei i se administrează gravidei și lichide intravenoase. Acestea au rolul de a preveni scăderea tensiunii arteriale (care apare frecvent în cazul administrării epiduralei). Ele ajung în corpul copilului și astfel se va naște cu o greutate mai mare decât cea reală. Lichidul se va elimina prin urină, pierzând o anumită greutate (G’). În mod normal, nou-născutul pierde în primele zile până la 10% din greutatea de la naștere. O pierdere mai mare indică adesea o problemă de hrănire și deobicei se hotărăște administrarea laptelui praf în completare. Soluția ar fi să se ia legătura cu un consultant în alăptare care să urmărească felul în care decurge alăptarea, pentru că într-adevăr pierderea în greutate a nou-născutului poate fi determinată de o alăptare defectuoasă.
- Angorjarea sănilor care apare în primele zile după naștere e cauzată nu doar de creșterea producției de lapte, ci și de lichidele reținute încă în corp. Pentru un nou-născut este dificil să se atașeze și să sugă în astfel de condiții.
- Epidurala se întâmplă să determine creșterea temperaturii memei în travaliu sau în timpul nașterii. Febra mamei e totodată un simptom a prezenței unei infectii în corp, aceasta fiind cel mai probabil tratată cu antibiotice. De aici și problemele ce apar: unii medici recomandă întreruperea alăptării pe perioada administrării tratamentului, aparitia infecției cu candida a mamelonului, care e foarte dureroasă și este adesea un motiv de renunțare la alăptare.
Unele studii au demonstrat faptul că efectele epiduralei pot dura până la o lună după nașterea copilului, în funcție de compoziția ei chimică, de dozaj și de durata administrării.
Eu rămân la ideea că toate tratamentele care precedă nașterea sunt corelate cu colicii. Deși unii bebeluși fără colici au avut o naștere precedată de epidurală, oxitocină, forceps, cezariană, încă sunt interesată de legătura dintre intervențiile la naștere și starea bebelușului în primele luni.
Acest articol nu e scris de o persoană cu studii medicale și este doar informativ, fără pretenția de a conține adevăruri absolute.
Dacă vă place, trimiteți articolul mai departe! 
Suntem și pe Facebook: AICI.
Lasă un răspuns